Stichting nederlanders Overzee 'Hulp voor Nederlanders buiten Europa" 

Artikel

Don Muang, zaterdag 2 maarti 2019,  door; Andreas van der Lubben

Afbeeldingsresultaat voor thai police

Bij het lezen van Nederlands/Thais gerelateerde Facebook groepen valt mij een ding op;
Een groot deel van de Nederlanders in Thailand zet de politie vaak weg als corrupt. Vaak gaat het dan om bewering dat het een kennis is overkomen, of dat men het ergens gelezen heeft. Nooit lees ik dat iemand zelf een enorm bedrag is afhandig gemaakt. Wel lees je af en toe iemand die 300 baht heeft moeten aftikken voor het niet dragen van een helm.

Dat deze mensen zelf meewerken aan een dergelijke vorm van corruptie zegt men er niet bij. Bij het krijgen van een boete kun je deze meestal gewoon gaan betalen op het politiebureau, meestal een hoger bedrag en een hoop gedoe. Je rijbewijs blijft bij de agent en die kun je terug krijgen, nadat je de boete voldaan hebt op het bureau.

Kortom de meeste kiezen voor een lager boetebedrag en geen gedoe op een bureau. Daarmee houden zij dit systeem in stand. Ik zelf ben nooit benadeelt door een agent.
Een aantal jaar geleden was ik met een toenmalige vriendin op weg voor een uitstapje. We reden in de oude farm truck van haar vader en dat ding was wat mij betreft klaar voor de sloop.

Onderweg kwamen wij bij een politiecontrole. Mijn vriendin die achter het stuur zat deed haar raampje open en de agent stak met een grote glimlach zijn hand in de auto grijpend naar de veiligheidsgordel die wij geen van beiden om hadden. De sluitingen van onze gordels waren defect, wat dus de reden was dat wij ze niet om hadden. De agent brabbelde wat in het thais, wat waarschijnlijk neerkwam op iets van: “betrapt U krijgt een stevige boete voor deze vreselijke overtreding”.

Mijn vriendin stapte uit en al mopperende moest zij meelopen naar een partytent aan de kant van de weg, alwaar een agent aan een tafeltje bekeuringen zat uit te schrijven. Wat er allemaal gezegd werd weet ik niet, maar ik vond het tafereel uitermate vermakelijk, des te meer, daar mijn vriendin al stampvoetend de bekeuring in ontvangst nam. Bij vertrek bedankte ik de agenten, tot ongenoegen van mijn vriendin.

Eenmaal weer verder onderweg vroeg ik haar naar de hoogte van de boete. 300 baht vertelde ze met een onweer gezicht. Nou die betaal ik wel zei ik haar en legde haar haarfijn uit dat een dergelijke boete 2 x 140 euro zou zijn, gelijkstaand op dat moment aan ongeveer 11000 bath en dat verder rijden uitgesloten zou zijn. Op dat moment verscheen er een glimlach op haar gezicht, waarschijnlijk moet ze gedacht hebben dat zij 10.700 bath had uitgespaard.

Een fijn weekend!

02.03.2019
 
Opmerkingen
Sorteer op: 
Per pagina:
 
  • Er zijn nog geen reacties
Info
Aktie
Beoordeling
1 votes
Delen